u mnie zaczęło się od bólów stóp (sierpień 2010 r.), leczyłam się u lekarza rodzinnego, który stwierdził że to przeciążenie po ciąży (urodziłam w lutym 2010 r.), ja nie bardzo wierzyłam że to przeciążenie, miałam taki ból stóp, że po nocy nie mogłam chodzić, wstać z łóżka. Lekarz POZ zlecił mi podstawowe badania na reumatyzm, wszystkie wyszły ok. Tak trwało do końca grudnia 2010 r. W styczniu zauważyłam że na lewym policzku pojawiła mi się biała, twarda plama, pojechałam "z nią" do lekarza dermatologa, no i 18.01.2011 r. dowiedziałam się że to sclerodermia, pani8 dr zleciła mi szereg badań, żeby wykluczyć twardzinę układową, wyniki jak narazie mam wszystkie prawidłowe, przeciwciała przeciwjądrowe ujemne. Byłam jeszcze u reumatologa, który zlecił mi dodatkowe badania (spirometrię, echo, usg nerek, badanie okulistyczne). Jestem właśnie w trakcie robienia tych badań. Jak narazie spirometria, bad. okulistyczne usg jamy brzusznej, mam prawidłowe). 01. czerwca mam wizytę u kardiologa, a dziś chcę się zapisać do nefrologa, zbadać dokładnie nerki. Wszystko wskazuje że mam postać skórną - tak twierdzi pani doktor (poza zmianami na twarzy mam również na plecach). Z dolegliwości to jeszcze mam bóle stawów, głównie stopy i dłonie i nadgarstki, mrowienie palców.
Ja leczę się w Olsztynie, pozdrawiam.
|